בשנים האחרונות יצאנו כולנו מהמסלול המוכר. מגיפת הקורונה, תקופות הבידוד, הלימודים בזום, עוררו תופעות מורכבות רגשיות וחברתיות בקרב בני הנוער בגילאי 13-18. בעקבות השפעות תקופת הקורונה פיתחנו ב"מסלול" מענה ייחודי ונקודתי לבני הנוער שהתכנסו בעצמם, חוו סערות רגשיות וקשיי תקשורת, והתנתקו מבני גילם ומדמויות סמכות בוגרות. מלחמת אוקטובר הובילה אותנו להחלטה לרתום את היכולות, התשתית, הידע והניסיון שצברנו להקמת פרויקט באילת עבור אלפי מפונים ששהו בעיר, וכעת אנחנו ממשיכים עם התוכנית "חוזרים למסלול" בקהילות העוטף, הנגב המערבי ושדרות שחזרו לביתם או שעברו למגורי קבע זמניים במקומות אחרים בארץ.
חוזרים למסלול היא תוכנית רכיבה על אופניים ויציאה לטבע לילדים ובני נוער מאזורי הלחימה, במטרה לקדם תהליך של העצמה, מסוגלות, ריפוי והחלמה מהטראומה, לשפר את הרווחה הנפשית והחוסן.
התפיסה שלפיה ספורט אתגרי ויציאה לטבע הן מקור לבריאות נפשית והפחתת רמות מתח וחרדה מוצגת במחקרים רבים ואף זוכה לאישוש במחקרים עדכניים בעקבות הקורונה. פעילות של רכיבת אופניים בטבע היא בעלת השפעות חיוביות מיידיות על מצב הרוח, הוצאת אגרסיות, הפחתת החרדה ומעבר מפאסיביות לאקטיביות.
התוכנית ארוכת הטווח מתבססת על מודל התערבות אתגרית, ABC – adventure based counseling שעקרונותיו:
- בניית אמון כמפתח ללקיחת סיכונים רגשיים ופיזיים.
- קביעת יעדים על מנת לסייע לתהליך טיפולי ממוקד והערכת ההתקדמות.
- אתגר ככלי לימודי על דרכי התמודדות וקבלת תמיכה מאחרים במצבי משבר.
- משימות של פתרון בעיות בדינמיקה קבוצתית לחיזוק תחושת מסוגלות.
אנחנו ב"מסלול", מאמינים שהחיבור הבלתי אמצעי בשטח ובטבע, באמצעות כלי ספורטיבי, באווירה קבוצתית מכילה ותומכת ובהנחיית מדריך עם אפשרות לתוספת של ייעוץ מנטלי ושילוב עם מרכז חוסן היא התשובה הנכונה בעת הזו.